Obsah
“Pre mňa, prosím, bez lepku”. V dnešnej dobe je túto frázu počuť asi pomerne často. Hľadanie označenia takto vhodnej stravy bežných obchodoch však nie je zrejme tak jednoduché. A to aj napriek skutočnosti, že vylúčenie lepku zo stravy nie je výstrelok, ale nutnosť zhruba 1 % ľudí, ktorí trpia celiakiou – neznášanlivosti na bielkoviny.
Celiakia nie je alergia
V skutočnosti je celiakia autoimunitné ochorenie spôsobené požitím gluténu a podobných proteínov, ktoré sa nachádzajú v pšeničnej, ražnej a jačmennej múke a dostávajú sa do gastrointestinálneho traktu. Nie je to potravinová alergia, ktorá sa prejavuje napríklad u ľudí, ktorí nemôžu jesť arašidy, alebo pri neznášanlivosti laktózy. Ide o autoimunitené ochorenie, ktorého príznaky môžete eliminovať, alebo dostať pod kontrolu aj správnou bezlepkovou stravou.
Príznaky sú odlišné
Celiakia môže byť ťažko rozpoznateľná, pretože jej symptómy nie sú vždy rovnaké. Veľa ľudí trpí hnačkou a bolesťou brucha, ale nie u všetkých a vždy sa to aj rovnako prejavuje. Deti väčšinou zápasia s klasickými príznakmi, zatiaľ čo iba jedna tretina dospelých osôb s celiakiou sa stretáva s problémom hnačky.
Ďalšie možné príznaky intolerancie lepku sú, nadúvanie, bolesti brucha a žalúdka, chronická zápcha, vracanie, strata hmotnosti, anémia z nedostatku železa, únava, bolesti kĺbov, mravčenie alebo necitlivosť v nohách, vredy v ústach, sfarbenie zubnej skloviny, úzkosť a depresia.
Tortové oblátky (185g)
3,79€ s DPHBezlepkové pivo – Gimme Danger 330ml – Pohjala
4,79€ s DPHBanány v čokoláde (300g)
2,99€ s DPHBakery Mix s vlákninou – (1kg) Liana
5,69€ s DPHLiečba môže byť zdĺhavá, ale s pozitívnymi výsledkami
Bez ohľadu na to, aké závažné sú príznaky, odporúča sa, aby všetci pacienti s celiakiou praktizovali bezlepkovú diétu. Jej účelom je, aby sa človek cítil lepšie a steny tenkého čreva sa zotavili. Podľa odborníkov sa príznaky celiakie začínajú znižovať po 2-3 týždňoch tejto diéty, ale plné zotavenie si vyžaduje takéto obdobie 1,5 až dva roky.
Bez vitamínov sa ďaleko nepohnete
Bezlepková výživa ale nie je jediná vec, ktorú môže a musí takto chorý človek zachovať. Pretože sa u ľudí s neznášanlivosťou na glutén veľmi často vyskytuje nedostatok kyseliny listovej a železa v tele, tieto živiny musia byť konzumované ako prísady na normalizáciu fungovania čreva v inej strave a podobe. Je potrebné poznamenať, že problémy s asimiláciou proteínov môže tiež vyvolať nedostatok vápnika (dôležitý pre kosti a zuby) a vitamínu B12 (stabilizuje činnosť nervového systému).
Dobrou správou je, že vám dnes trh ponúka široké možnosti využitia a voľby správneho stravovania, v ktorom sú všetky dôležité prvky obsiahnuté. S takýmto stravovaním môžete začať aj svoj deň, pretože výživná raňajková zmes je vhodná aj pre ľudí s týmito problémami. Stačí a len presvedčiť a ochutnať!
Nechaj hodnotenie