Vylúčenie pridaných cukrov vo vašej strave môže mať úžasné zdravotné výhody. Vedci sa nám už roky snažia povedať, že cukor, nie tuk, je zakázaná zložka zdravej výživy. Narúša našu hladinu cukru v krvi a inzulínu, podporuje ukladanie tukov a mnohí veria, že prispieva k nárastu obezity, cukrovky 2. typu a ďalších zdravotných problémov.
Mnoho dospelých jedáva oveľa viac cukru, ako je potrebné, takže zníženie príjmu pridaného cukru je pre väčšinu ľudí skvelým zdravým nápadom. Niektorí ľudia možno budú chcieť urobiť krok ďalej a úplne vylúčiť cukor zo svojej stravy. Pozrime sa na účinky diétnych potravín bez cukru. Inšpirujte sa na allnutrition.sk/Dietne_potraviny-k998.html.
Diéta bez cukru si získala popularitu, pretože ľudia naďalej hľadajú efektívne spôsoby, ako žiť zdravo alebo schudnúť. Veda nám ukázala, že sme prirodzene predisponovaní k tomu, aby sme si vychutnávali sladké chute. Ale tiež to ukázalo, že určite nemôžeme mať priveľa dobrých vecí. Nadmerná konzumácia cukru môže mať negatívny vplyv na naše fyzické a duševné zdravie a uväzní nás v cykle, v ktorom nakoniec túžime po tom, čo spôsobuje problémy.
Podniknutie krokov na zníženie množstva cukru vo vašej strave môže poskytnúť obrovské výhody vo všetkých oblastiach vášho života. A dobrou správou je, že existuje veľa prírodných, zdravých a rovnako chutných jedál, ktoré si môžeme vychutnať namiesto nich, bez akýchkoľvek škodlivých účinkov.
Chlieb – Maestro Classic – (300g) – Schär
3,39€ s DPHFlapjack – (80g) – Wholebake
1,99€ s DPHSladké žemle – Bon Matín (200g) – Schär
3,79€ s DPHVýhody stravy bez cukru
Keď prejdete fázou odvykania, začnete si všímať výhody úspešného zbavenia sa cukru z tela.
Tieto sa budú líšiť od osoby k osobe, ale môžu zahŕňať:
- Menej bolestí hlavy
- Pocit energie
- Zlepšený duševný stav
- Menej výkyvov nálady
- Strata váhy
- Zdravšia pokožka a zuby
Jedným z hlavných problémov s cukrom je, že nadmerná konzumácia môže viesť k nezdravému priberaniu, čo vám môže spôsobiť množstvo zdravotných problémov, od vysokého krvného tlaku cez cukrovku až po srdcové choroby. Strava bez cukru pomáha regulovať metabolizmus a chuť na jedlo s prázdnymi kalóriami sa rozptýli, pretože hladiny leptínu, hormónu, ktorý reguluje hlad, zostávajú konzistentné. To zaisťuje, že budete jesť vtedy, keď ste skutočne hladní – a nie vtedy, keď vás prudko stúpajúce hormóny chcú presvedčiť o opaku.
Ako na to?
Aby ste znížili príjem cukru a zvládli túžbu po sladkostiach alebo rafinovaných uhľohydrátoch – častý problém u väčšiny ľudí, ktorí chcú schudnúť alebo zlepšiť svoje stravovacie návyky – sa odporúča urobiť päť hlavných krokov:
- Jedzte viac vlákniny.
- Zaraďte do stravy viac bielkovín.
- Jedzte viac zdravých tukov.
- Konzumujte kyslé (vrátane probiotických/fermentovaných) potravín.
- Pri nákupe potravín si pozorne prečítajte štítky so surovinami, aby ste vedeli, čo práve konzumujete, pretože väčšina ľudí si neuvedomuje, koľko cukru skutočne jedia alebo pijú.
Nechaj hodnotenie