Brigadeiros je klasická brazílska pochúťka, ktorá bola vytvorená v Brazílii okolo roku 1940 po druhej svetovej vojne (1939-1945). Počas tohto obdobia bolo ťažké nájsť čerstvé mlieko, aby ste robili nejaký druh dezertov. Z tohto dôvodu sa skúšali iné možnosti ako vytvoriť dezert. Jedna z nich bola použiť kondenzované mlieko a čokoládu. Výsledkom je tento lahodný a sladký dezert.
V Brazílii ide o jeden z najobľúbenejších dezertov. Je iba z troch surovín a jeho príprava je veľmi jednoduchá.
Suroviny, ktoré na dezert Brigadeiros potrebujeme:
- 1ks kondenzované mlieko – Salko
- 3 PL kakaa
- 50 g masla
- čoko ryžu, kokos alebo jemne mleté orechy na obaľovanie
Kondenzované mlieko, maslo a kakao roztopíme na hrnci z dvojitým dnom na miernom ohni cca 8-10min. Nezabudnime neustále miešať hmotá veľmi ľahko prihorí. Akonáhle začne hmota hustnúť, odstavíme.
Celú zmes prelejeme na tanier a necháme cca 1/2 hod. vychladnúť.
Malou lyžičkou odkrajujeme z masy a formujeme guľky takej veľkosti, aby sa zmestili do malých košíčkov. Ruky je dobré potrieť maslom a tak tvarovať guľky. Obalíme ich v kokose alebo čokoládovej ryži. Uložíme do papierových košíčkov. Skladujeme v chladničke v uzatvorenej dóze.
Dobrú chuť!
Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame alebo Facebooku a označením @bezlepkac. My ho radi prezdieľame a uvidia ho aj ostatní bezlepkáči!
Pre ďalšiu inšpiráciu si pozri všetky bezlepkové recepty. Prípadne si pozri bezlepkové produkty na e-shope.
Nechaj hodnotenie