Už dlho sme hľadali nejaký jednoduchý, ale hlavne dobrý recept na túto tradičnú toskánsku sladkosť. Táto talianska pochúťka sa dá jesť celoročne, avšak, pre nás spojenie mandlí, marcipánu a rumu evokuje chute Vianoc, a preto sme si ho u nás zaradili do zoznamu vianočného pečenia.
Rúru si predhrejeme na 185°C a plech vystelieme papierom na pečenie.
Vajce so žĺtkom, kryštáľovým a vanilkovým cukrom vymiešame. Následne pridáme maslo, polievkovú lyžicu rumu/amaretta, opäť vymiešame. Ako posledné pridáme múku s kypriacim práškom, natrhaný marcipán, citrónovú kôru a nasekané mandle. Všetko spojíme do hladkého cesta.
Z cesta si urobíme valec, ktorý prekrojíme na dve časti a tie ešte vytvarujeme do dvoch menších valcov, pečieme cca 20 minút.
Po upečení necháme úplne vychladnúť a až potom krájame na oválne sušienky.
V pôvodnom recepte by sa mali aj tieto už nakrájané oválne sušienky ešte dopekať. Avšak, naše krásne držali pohromade, netrúsili sa, takže v našom recepte sme už sušienky nedopekali.
Aby sme nezabudli, šušienky sú najlepšie o deň, dva neskôr, tak si ich po upečení nezabudnite na tie dva dni schovať:)
Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame alebo Facebooku a označením @bezlepkac. My ho radi prezdieľame a uvidia ho aj ostatní bezlepkáči!
Pre ďalšiu inšpiráciu si pozri všetky bezlepkové recepty. Prípadne si pozri bezlepkové produkty na e-shope.
Ingrediencie
Pokyny
Rúru si predhrejeme na 185°C a plech vystelieme papierom na pečenie.
Vajce so žĺtkom, kryštáľovým a vanilkovým cukrom vymiešame. Následne pridáme maslo, polievkovú lyžicu rumu/amaretta, opäť vymiešame. Ako posledné pridáme múku s kypriacim práškom, natrhaný marcipán, citrónovú kôru a nasekané mandle. Všetko spojíme do hladkého cesta.
Z cesta si urobíme valec, ktorý prekrojíme na dve časti a tie ešte vytvarujeme do dvoch menších valcov, pečieme cca 20 minút.
Po upečení necháme úplne vychladnúť a až potom krájame na oválne sušienky.
V pôvodnom recepte by sa mali aj tieto už nakrájané oválne sušienky ešte dopekať. Avšak, naše krásne držali pohromade, netrúsili sa, takže v našom recepte sme už sušienky nedopekali.
Aby sme nezabudli, šušienky sú najlepšie o deň, dva neskôr, tak si ich po upečení nezabudnite na tie dva dni schovať:)
Nechaj hodnotenie