Obsah
Železo predstavuje jeden z dôležitých minerálov podieľajúcich sa na vyváženom fungovaní nášho organizmu. Naše telo si železo nedokáže produkovať samostatne a preto je nevyhnutnosťou dostávať ho do tela potravou. Ktoré potraviny sú bohaté na železo? Aká je odporúčaná denná dávka a čo spôsobuje nedostatok železa? Ako sa prejavuje nadbytok tohto minerálu v našom tele?
Železo denná dávka
Odporúčaná denná dávka železa pre ženy predstavuje 18 mg a pre mužov 10 mg. Väčšie množstvo železa potrebujú niektoré ženy dodávať aj počas tehotenstva – v tomto prípade je užívanie potrebné konzultovať s lekárom a dodržiavať odporúčané dávkovanie. Nedostatok železa je najčastejším deficitom v organizme a prejavuje sa najmä chudokrvnosťou, poruchami imunity, či tráviaceho traktu. Tiež je typické vypadávanie vlasov, či častá únava.
12 potravín na doplnenie železa
- Morské plody – 100 gramov mušlí môže obsahovať až 3 mg železa
- Ryby – 85 gramov tuniak obsahuje 1,34 mg železa
- Špenát – 100 gramov obsahuje až 2,7 mg železa
- Brokolica – 150 gramov obsahuje 1 mg železa
- Vnútorné orgány – 100 gramová hovädzia pečeň obsahuje 6,5 mg železa
- Strukoviny – fazuľa, šošovica, cícer, hrášok a sója.
- Červené mäso – 100 gramov hovädziny obsahuje 2,7 mg železa
- Tekvicové semiačka – 28 gramov obsahuje 2,5 mg železa
- Quinoa – 185 varenej quinoy obsahuje 2,8 mg železa
- Morčacina – 100 gramov obsahuje 1,4 mg železa
- Tofu – 126 gramov poskytne telu až 3,4 mg železa
- Horká čokoláda – 28 gramov poskytuje 3,4 mg železa
Potraviny s vysokým obsahom železa
Potravina (1000 gramov) | Obsah miligramov železa |
arašidy | 24 |
banány | 7 |
zemiaky skoré | 8 |
zemiaky zimné | 11 |
brokolica | 13 |
cibuľa | 5 |
cícer | 60 |
cesnak | 13 |
šošovka | 70 – 110 |
zeler | 6 |
čokoláda horká | 24 |
čokoláda mliečna | 23 |
droždie lisované | 38 |
droždie sušené | 175 |
fazuľa | 50 – 100 |
figy | 26 |
hlávkový šalát | 12 |
hrach | 45 |
sušené hríby | 690 |
celozrnný chlieb | 17 |
jablká | 5 |
hovädzia pečeň | 84 |
kuracia pečeň | 67 |
teľacia pečeň | 100 |
bravčová pečeň | 153 |
jogurt | 0,5 |
kakao | 80 |
hovädzie stehno | 49 |
hovädzie pliecko | 37 |
hovädzie sviečková | 41 |
bravčové mäso | 16 |
jahňacie mäso | 19 |
kuracie mäso | 18 – 32 |
králičie mäso | 16 |
morčacie mäso | 12 |
teľacie mäso | 48 |
baranie mäso | 27 |
husacina | 24 |
mak | 80 – 110 |
med | 5 |
marhule | 7 |
polotučné mlieko | 0,5 |
pšeničná múka | 22 |
mrkva | 10 – 20 |
olivy | 33 |
kešu orechy | 50 – 65 |
lieskové orechy | 35 – 45 |
píniové orechy | 30 |
vlašské orechy | 25 |
vločky orechy | 38 |
pažítka | 86 |
pistácie | 68 |
pohánka | 38 |
pór | 75 |
proso | 39 |
paradajky | 5 |
hrozienka | 26 |
červené ríbezle | 10 |
čierne ríbezle | 13 |
morské ryby | 10 |
sladkovodné ryby | 6 – 11 |
ryža | 8 |
slnečnicové semienka | 67 |
sója | 90 – 150 |
syry | 3 – 6 |
slivky | 20 |
tvaroh | 3,5 |
ustrice | 60 |
vaječný bielok | 2 |
vaječný žĺtok | 70 |
celé slepačie vajce | 21 |
Nadbytok železa
Nadbytok železa je tiež nepríjemnou zdravotnou komplikáciou. Nadmerné množstvo spôsobuje hromadenie železa, s ktorým si náš organizmus sám o sebe nevie poradiť. Pri nadbytku železa často dochádza k olupovaniu kože, vypadávaniu vlasov, či vylučovaniu potu. V ťažkých prípadoch môže nadbytok železa spôsobiť aj poškodenie pečene, srdca, podžalúdkovej žľazy alebo štítnej žľazy.
Viac o železe sa môžete dozvedieť aj tu 🤗👇
Nechaj hodnotenie