Obsah
Amarant, u nás známy aj ako Láskavec, je veľmi zdraviu prospešná rastlina, z ktorej sa robí niekoľko produktov. Možno ste sa už stretli s amarantovou múkou alebo amarantovým olejom. Nech už ho konzumujete v akejkoľvek forme, amarant má veľa pozitívnych účinkov na zdravie a dokáže pomôcť ľuďom s rôznymi obmedzeniami v stravovaní.
Jej priaznivé vlastnosti na ľudský organizmus zaručia, že sa veľmi rýchlo a jednoducho stane vďačnou súčasťou vášho jedálnička. Veľmi výhodná je táto obilnina aj pre športovcov, kvôli vhodnej skladbe výživových hodnôt.
Amarant je u nás známy ako láskavec. Ide o pseudoobilninu, ktorá obsahuje vysoké množstvo bielkovín, vlákniny a vitamínov. Láskavec je rastlina vysoká až 1,5 metra a je veľmi ľahko rozpoznateľná najmä kvôli svojim podlhovastým kvetom červenej až purpurovej farby. Práve vďaka tomuto unikátnemu výzoru je povýšená aj na okrasnú kvetinu, vysádzanú v záhradách.
Obľúbený je aj preto, že jeho pestovanie je veľmi jednoduché. Jeho subtropický pôvod sa prejavuje najmä v tom, že si vyžaduje piesčité pôdy a teplé miesta. Už v minulosti mal široké spektrum využitia a dodnes sa využíva ako veľmi obľúbená pseudoobilnina, ktorá má veľmi dobré nutričné údaje.
Višňovo – čokoládové sušienky (100g) – Glulu’s
2,29€ s DPHMüsli Fruit – ovocné cereálie (375g) – Schär
4,99€ s DPHBezlepkové piškóty (120g) – Kávoviny
1,49€ s DPHVeľmi výživná obilnina
Amarant pre svoje vlastnosti pestovali a uctievali aj staré civilizácie, najmä z územia Ameriky. Už vtedy vedeli, že jeho vlastnosti sú v porovnaní s ostatnými obilninami lepšie. Preto si zaslúžil názov „Sväté zrno“, ktorý by sa pokojne mohol používať aj dnes. Amarant nám totižto stále dokáže ponúknuť niekoľko zdraviu prospešných účinkov. Jeho hlavnou výhodou je vysoký obsah bielkovín, čo môžu využiť vegetariáni a vegáni. Práve im chýbajú proteíny, keďže nejedia mäso, takže zdroj bielkovín v rastlinnej forme určite ocenia. Rovnako dobre ho môžu využiť aj športovci, alebo ľudia, ktorí potrebujú vyšší príjem bielkovín.
Amarantová múka
Amarantová múka je pre celiatikov veľmi dobrou náhradou klasickej múky. Pri nahrádzaní je však veľmi dôležité, aby sa kombinovala aj s nejakou inou múkou. Obsah v takejto múčnej zmesi by mal byť 30% amarantovej múky a 70% inej alternatívy múky. Amarantová múka nie je veľmi vhodná na prípravu všetkých jedál, preto je ideálne ju kombinovať do takýchto zmesí.
Amarant a amarantová múka nie je v našich zemepisných šírkach ešte veľmi prebádanou surovinou. Ide však o veľmi dobrú alternatívu náhrady múky, či iných obilnín. Jeho príprava je podobná príprave ryže, či pohánky. Používa sa prevažne ako príloha k jedlám, ale amarantová múka sa môže využiť aj na sladké jedlá, či iné zaujímavé recepty.
Jej priaznivé vlastnosti na ľudský organizmus zaručia, že sa veľmi rýchlo a jednoducho stane vďačnou súčasťou vášho jedálnička. Veľmi výhodná je táto obilnina aj pre športovcov, kvôli vhodnej skladbe výživových hodnôt.
Amarant je u nás známy ako láskavec. Ide o pseudoobilninu, ktorá obsahuje vysoké množstvo bielkovín, vlákniny a vitamínov. Láskavec je rastlina vysoká až 1,5 metra a je veľmi ľahko rozpoznateľná najmä kvôli svojim podlhovastým kvetom červenej až purpurovej farby. Práve vďaka tomuto unikátnemu výzoru je povýšená aj na okrasnú kvetinu, vysádzanú v záhradách.
Obľúbený je aj preto, že jeho pestovanie je veľmi jednoduché. Jeho subtropický pôvod sa prejavuje najmä v tom, že si vyžaduje piesčité pôdy a teplé miesta. Už v minulosti mal široké spektrum využitia a dodnes sa využíva ako veľmi obľúbená pseudoobilnina, ktorá má veľmi dobré nutričné údaje.
Pomôže aj pri chudnutí
Amarant sa vyznačuje nielen vysokým podielom bielkovín, ale obsahuje aj veľa nenasýtených mastných kyselín. Príjem týchto látok vám dokáže pomôcť v boji proti vysokej hladine cholesterolu v krvi, alebo ak sa snažíte schudnúť. Treba ale pripomenúť, že amarantová múka je kvôli vzácnosti samotnej rastliny celkom drahá. Amarantová múka neobsahuje jednoduché cukry. To z nej robí dobrú alternatívu aj pre diabetikov, ktorým práve jednoduché cukry robia problémy. Nízky glykemický index ocenia aj osoby s nadváhou alebo ľudia s cieľom znížiť svoju hmotnosť.
Vhodná pre celiatikov
Práve ľudia s bezlepkovou diétou amarant už poznajú prípadne aj pravidelne využívajú vo svojej kuchyni. Amarantová múka je výbornou náhradou klasickej múky, keďže ju celiatici bez problémov tolerujú. Jediným problémom je, že sa nedá používať samotná, ale mali by ste ju kombinovať s nejakou inou. Jej chuť je špecifická, s ľahko štipľavým nádychom, čo môže niekomu prekážať. Preto je najlepšie ju miešať s inou múkou bez lepku. Pri príprave jedál sa odporúča používať 30% amarantovej múky, čím sa jej korenistá chuť zmierni a nebude prekážať nikomu.
Čo ďalšie ponúka amarant?
Okrem vyššie spomínaných látok, ktoré amarant obsahuje, poskytuje aj niekoľko ďalších, ktoré pomôžu vášmu zdraviu. Najvýznamnejšie sú v ňom asi vitamíny, ktorých v sebe amarant nesie hneď niekoľko. Najväčšie zastúpenie má vitamín B2, po ňom následujú B1, C a E. Okrem vitamínov do organizmu dodá aj stopové prvky ako draslík, fosfor, mangán, horčík, ale aj sodík, vápnik zinok a železo. Treba spomenúť aj obsah vlákniny, ktorý je asi 4x vyšší než u ostatných, bežne používaných obilnín.
Teraz už viete, čo všetko vám amarant ponúka. Ako môžete vidieť, jeho účinky na zdravie sú pozitívne a dokážu pomôcť ľuďom s rôznymi úpravami stravy.
Nutričné hodnoty Amarant Hodnoty na 100g | |
---|---|
Tuky | 7 g |
Nasýtené tuky | 1,5 g |
Polynenasýtené tuky | 2,8 g |
Cholesterol | 0 g |
Sodík | 4 mg |
Draslík | 508 mg |
Sacharidy | 65 g |
Vláknina | 7 g |
Cukor | 1,7 g |
Bielkoviny | 14 g |
Vitamín A | 2 IU | Kyselina L-askorbová | 4,2 mg |
Vápnik | 159 mg | Železo | 7,6 mg |
Vitamín D | 0 IU | Vitamín B6 | 0,6 mg |
Kobalamín | 0 µg | Horčík | 248 mg |
Nechaj hodnotenie