Vianočný bezlepkový cheesecake

AutorAndrejKategóriaKoláče a dezertyNáročnosťMierne pokročilý

Prinášam vám jeden z mojich najobľúbenejších sladkých receptov, ktorý si robievam, keď je chuť na sladké väčšia ako ja. Tento vianočný cheesecake je nielen lahodný, ale aj ľahký na trávenie a vhodný pre nás, ktorým do brucha nejde všetko. Hoci je náročný na ingrediencie, prečo si aspoň na Vianoce trošku nedopriať.
Čo všetko budeme potrebovať?

Počet porcií1 porcia
Čas prípravy20 min.Čas varenia50 min.Celkový čas1 hod. 10 min.

Korpus
 2 balíky bezlepkových piškót
 1 ks bezlaktózového masla (125g)
 1 čl mletej škorice
Plnka
 1 ks bezlaktózové mascarpone
 2 Ks jemného bezlaktózového tvarohu (odporúčam bežne dostupný tvaroh fialovej farby a osvedčil sa mi do všetkých tvarohových plniek)
 2 Ks vajec
 2 pl škorice
 hrsť mletých orechov
 3 pl javorový sirup alebo med - množstvo podľa chuti
 2 pl šťavy z citróna
 1 čl pomarančovej kôry (môžeme použiť aj kôru z čerstvého pomaranča, ak je chemicky neošetrená, čo býva často problém)
Smotanová poleva
 1 ks kyslá bezlaktózová smotana
 3 čl práškového cukru
 2 kvapky vanilkovej esencie alebo jeden vanilkový cukor (práškový cukor už pridávať nemusíme)
 1 ks na ozdobenie sušienky alebo perníčky, ktoré kúpime aj tu na bezlepkac.sk

Korpus
1

Klasicky ako pri každom cheesecaku si piškóty rozmixujeme, pridáme rozpustené maslo a škoricu. Všetko spolu rozmiešame.

2

Takto vytvorený piškótový korpus uložíme do formy na pečenie (ideálne 24 cm), vystlanej papierom na pečenie. Trúbu si rozohrejeme na 175°C a korpus šupneme do trúby na 10 minút, alebo na dobu, keď už budeme vidieť, že sú okraje korpusu hnedé.
Počas pečenia korpusu si môžeme pripraviť plnku.

Plnka
3

Šľahačom rozmiešame tvaroh, mascarpone a vajíčka pekne do hladka, pridáme med alebo javorový sirup a škoricu, šťavu z citróna a pomarančovú kôru.
Znova všetko rozmiešame.
Ak nemáme alergiu na orechy, pridajme do plnky aj tie.

4

Po 10 minútach korpus vyberieme a necháme vychladnúť cca 5 minút. Následne dáme na vrch korpusu plnku. Aby sme mali plnku rovnomerne rozloženú, formou párkrát zatrasieme zo strany na stranu a vložíme opäť do trúby.
Pečieme 45 minút na175°C.
Po dopečení formu vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.

Poleva
5

Zároveň si pripravíme smotanovú polevu tak, že všetky potrebné suroviny zmiešame dokopy.
Nezľaknime sa, keď bude poleva riedka, neskôr nám krásne stuhne.
Rozotrieme ju na celý povrch cheesecaku a dozdobíme sušienkami.
Ja som na ozdobenie použila aj ovocie, konkrétne čučoriedky so škoricou a orechy.

Verím, že ste sa dostali až sem a už vám len želám dobrú chuť a sladké a veselé bezlepkáčové sviatky.  

Viac zaujímavých inšpirácií nájdete na: Dominikinom Instagrame.

Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame alebo Facebooku a označením @bezlepkac. My ho radi prezdieľame a uvidia ho aj ostatní bezlepkáči!

Pre ďalšiu inšpiráciu si pozri všetky bezlepkové recepty. Prípadne si pozri bezlepkové produkty na e-shope.

Ingrediencie

Korpus
 2 balíky bezlepkových piškót
 1 ks bezlaktózového masla (125g)
 1 čl mletej škorice
Plnka
 1 ks bezlaktózové mascarpone
 2 Ks jemného bezlaktózového tvarohu (odporúčam bežne dostupný tvaroh fialovej farby a osvedčil sa mi do všetkých tvarohových plniek)
 2 Ks vajec
 2 pl škorice
 hrsť mletých orechov
 3 pl javorový sirup alebo med - množstvo podľa chuti
 2 pl šťavy z citróna
 1 čl pomarančovej kôry (môžeme použiť aj kôru z čerstvého pomaranča, ak je chemicky neošetrená, čo býva často problém)
Smotanová poleva
 1 ks kyslá bezlaktózová smotana
 3 čl práškového cukru
 2 kvapky vanilkovej esencie alebo jeden vanilkový cukor (práškový cukor už pridávať nemusíme)
 1 ks na ozdobenie sušienky alebo perníčky, ktoré kúpime aj tu na bezlepkac.sk

Pokyny

Korpus
1

Klasicky ako pri každom cheesecaku si piškóty rozmixujeme, pridáme rozpustené maslo a škoricu. Všetko spolu rozmiešame.

2

Takto vytvorený piškótový korpus uložíme do formy na pečenie (ideálne 24 cm), vystlanej papierom na pečenie. Trúbu si rozohrejeme na 175°C a korpus šupneme do trúby na 10 minút, alebo na dobu, keď už budeme vidieť, že sú okraje korpusu hnedé.
Počas pečenia korpusu si môžeme pripraviť plnku.

Plnka
3

Šľahačom rozmiešame tvaroh, mascarpone a vajíčka pekne do hladka, pridáme med alebo javorový sirup a škoricu, šťavu z citróna a pomarančovú kôru.
Znova všetko rozmiešame.
Ak nemáme alergiu na orechy, pridajme do plnky aj tie.

4

Po 10 minútach korpus vyberieme a necháme vychladnúť cca 5 minút. Následne dáme na vrch korpusu plnku. Aby sme mali plnku rovnomerne rozloženú, formou párkrát zatrasieme zo strany na stranu a vložíme opäť do trúby.
Pečieme 45 minút na175°C.
Po dopečení formu vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.

Poleva
5

Zároveň si pripravíme smotanovú polevu tak, že všetky potrebné suroviny zmiešame dokopy.
Nezľaknime sa, keď bude poleva riedka, neskôr nám krásne stuhne.
Rozotrieme ju na celý povrch cheesecaku a dozdobíme sušienkami.
Ja som na ozdobenie použila aj ovocie, konkrétne čučoriedky so škoricou a orechy.

Notes

Vianočný bezlepkový cheesecake

Čo o nás hovoria zákazníci?

Andrej Laciak majiteľ a redaktor na Bezlepkáč.sk. Už skoro 10 rokov píšem recepty, články, informácie o bezlepkovej diéte.
[]