Náročnosť: nízka
Dĺžka prípravy: 90min
Priznajme sa, kto z nás nemá rád sladké? Von nám začína byť poriadne teplo, tak prečo sa neosviežiť citrónovým chlebíkom?
Potrebujeme:
- 1/2 hrnčeka zmäknutého masla 🧈
- 1 hrnček cukru
- 2 veľké vajcia (v izbovej teplote) 🥚🥚
- 1 polievková lyžica citrónovej kôry 🥄
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy 🥄🥄
- 1,5 hrnčeka (all-purpose) múky – napríklad Jizerka
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- 0,5 hrnčeka mlieka (aspoň polotučné) 🥛
- štipka soli 🧂
Poleva
- 0,5 hrnčeka práškového cukru
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
Postup:
Rúru si predhrejeme na 175°C. Vo veľkej miske si spolu zmiešame zmäknuté maslo a cukor, miešame pokiaľ nebude zmes jemná a nadýchaná (cca 5-7 min.). Pridáme rozbité vajíčka, citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Vo vedľajšej miske si spolu zmiešame sypké ingrediencie – múku, kypriaci prášok a soľ. Sypkú zmes postupne primiešavame do mokrej zmesi, všetko dôkladne premiešame. Na záver primiešame do cesta pol hrnčeka polotučného mlieka.
Ryžové chipsy morská soľ – (60g) – RICE UP
1,49€ s DPHMehl Farine (1kg) – Schär
4,79€ s DPHPerníky v cukrovej poleve (130g) – Barbara
3,49€ s DPHPripravené cesto vylejeme do formy na biskupský chlebík, pokiaľ takúto formu doma nemáte, kľudne použite formu akú máte k dispozícii. Chlebík bude chutiť výborne v akomkoľvek tvare.
Chlebík pečieme cca 45-50 min. (záleží od výkonu rúry), odporúčame však občasnú kontrolu špajdlou, či sa nám na ňu nelepí cesto.
Po upečení necháme citrónový chlebík odpočívať cca 15 min., za ten čas si pripravíme polevu, ktorú vylejeme na vrch.
Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame alebo Facebooku a označením @bezlepkac. My ho radi prezdieľame a uvidia ho aj ostatní bezlepkáči!
Pre ďalšiu inšpiráciu si pozri všetky bezlepkové recepty. Prípadne si pozri bezlepkové produkty na e-shope.
Nechaj hodnotenie